Mark & Hilde


"Dongen is een actief dorp met veel vriendelijke mensen"

Mark Boonman (39)

Geboren in Breda

Opgegroeid in Raamsdonksveer

Studie: Scheikunde in Etten-Leur

Baan: Data Analist Farmacie bij Venn Life Sciences Early Development BV in Breda

Hilde Bakker (37)

Geboren in Hardinxveld Giessendam

Opgegroeid in Gorinchem

Studie: Personeel en Arbeid, Hogeschool Rotterdam

Baan: HR adviseur bij Nationale Politie (standplaats 's-Hertogenbosch)

Geen connectie met Dongen zo te zien. Vertel, hoe komen jullie hier zo terecht?

Mark: "Toen we besloten om een nieuw huis te zoeken was het voor ons snel duidelijk dat we een nieuwbouw huis wilden. Je kunt dan belangrijke dingen in het huis zelf bepalen en dat vinden we fijn. We woonden toen nog samen in Raamsdonksveer. We zijn eigenlijk gewoon nieuwbouwprojecten gaan zoeken. Belangrijk was in ieder geval dat zowel ik als Hilde maximaal 30 minuten rijden van ons werk wilden wonen. Na een aantal maanden zoeken en wikken en wegen bleef uiteindelijk de keuze over: Made of Dongen." Hilde: "En dan komt ook gevoel om de hoek kijken. We zijn door beide dorpen gereden en ons gevoel bij Dongen en de Beljaart was goed. Ook het huis stond ons aan. Uiteindelijk hebben we in maart 2017 getekend en september van dat jaar, we waren op vakantie, kregen we uiteindelijk te horen dat de bouw doorging. In januari 2018 is de bouw daadwerkelijk gestart."

Superleuk! Maar dat is al even geleden. Dus weer in de wacht?

Hilde: "Ja, we hebben het vanaf nul opgebouwd zien worden, dat was een heel leuk proces. Er waren verschillende kijkmomenten. Heel leuk om dan het huis te zien groeien, maar ook om de buurt te leren kennen. Je raakt dan al wat met elkaar aan de praat. Eén van de buurtbewoners startte een WhatsApp groep, in eerste instantie over het plaatsen van de schuttingen, maar al snel werden er veel meer handige dingen in gedeeld. Als je even niet kijkt, ben je 80 berichten verder!"

Een leuke buurt is zeker belangrijk. En hoe bevalt het verder?

Mark: "Heel goed! Zowel het huis als Dongen. Natuurlijk moeten we wennen, maar dat is overal. We hebben ook echt leuke buren hier in de straat. Dat komt ook omdat je allemaal op hetzelfde moment hier komt wonen, dan zit je in hetzelfde schuitje. Dat schept een band. We hebben ook wat vrienden in Dongen wonen waarmee we nu wat vaker afspreken. Zo zijn we laatst naar de Hamse Bok en Jansen & Jansen gegaan en binnenkort gaan we naar de feestavond van DongenIce. Leuk om zo Dongen en de Dongenaren beter te leren kennen." Hilde voegt daar aan toe: 'Verder moeten we Dongen nog ontdekken. Qua winkels en zo. We wonen er natuurlijk pas een maand. Toen we nog aan het klussen waren wilde we wat friet gaan halen. Tja, dan moet je dus gaan opzoeken waar een snackbar zit. Maar zo vinden we langzaamaan onze weg wel. Dat komt goed!"

Fijn om te horen dat jullie het al naar jullie zin hebben. Hoe omschrijven jullie Dongen, na een maand kennismaken?

Hilde: "Het is een actief dorp, een actief verenigingsleven met veel vriendelijke mensen. Mensen maken ook snel een praatje of zeggen even gedag. Ook de ligging van Dongen is fijn; tussen Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch. Dat is ideaal, ook vanwege ons werk."

Hoe ervaren jullie het contact met de gemeente?

Mark: "Toevallig moest ik laatst mijn paspoort verlengen, dat was de eerste keer dat ik op het gemeentehuis kwam. Inschrijven in de gemeente kan natuurlijk digitaal. Ook de afspraak voor mijn paspoort verlenning maakte ik digitaal. Handig is dat!" Hilde: "Een paar dagen voor de verhuizing zag ik dat ze nog met de bestrating bezig waren, ik heb toen telefonisch contact gehad met iemand van de gemeente om te vragen of we er die dag wel door konden. Ik werd netjes te woord gestaan en gelukkig kon de verhuizing gewoon doorgaan."

Hoe zien jullie de toekomst? Is Dongen een tussenstation of gaan jullie hier oud worden?

Mark: "Onze intentie is zeker om hier lang te blijven wonen. En Dongen is wat ons betreft geen tussenstation." Hilde knikt instemmend: "Zeker, we willen hier wel langer blijven wonen. Alhoewel je natuurlijk nooit weet hoe het loopt en wat de toekomst ons brengt. We zien het in ieder geval positief en willen hier voorlopig nog niet weg!"