Familie van Dongen

Dat we als collega's voor dezelfde organisatie werken met hetzelfde doel is geen verrassing. Maar er zijn collega's die nog meer met elkaar delen. Een huis bijvoorbeeld, of de straat, een hobby of een familieband!

In de categorie: oh ja, eigenlijk best wel logisch: Jannie en Erik Willemse.

Jannie Willemse - Vermunt Beleidsmedewerkers Verkeer

Erik Willemse Medewerker beheer openbare ruimte

Ze zijn al jarenlang collega’s. Hun achternaam is bekend. Alleen, de familielink hadden wij (redactie) nog nooit gelegd. Maar die is er wel! Tijd om ze eens aan de tand te voelen: Jannie en Erik Willemse. Jannie en Erik zijn aangetrouwde familie van elkaar. Jannie is getrouwd met Frank, de oudste broer van Erik. Jannie en Frank hebben onlangs hun 25-jarig huwelijksjubileum gevierd, maar Jannie is al sinds eind 1990 kind aan huis bij de familie Willemse. Frank en Jannie kennen elkaar van school. Nee, geen high school sweethearts; ze kennen elkaar van de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Toen Erik Jannie leerde kennen dacht hij: “Eindelijk een gève (gave). Ze was sportief en gewoon een bietje normaal”. Ze werd dan ook snel opgenomen in de vriendengroep van de broers.

Gezin Willemse

Frank en Erik hebben nog een jongere broer: Ronnie. Een echt jongensgezin dus. Dat was wennen voor Jannie, want zij heeft alleen maar zussen: Petra en Carla. Jannie is de middelste, en toeval of niet, Erik ook. Hun theorie: De middelsten zijn de besten :) …… en die gaan bij de gemeente Dongen werken. Erik komt uit een echt arbeidersgezin. Vader was chauffeur. Ook bij de gemeente. Een aantal van jullie zullen hem nog kennen: Kees Willemse. Moeder werkte op school. Het arbeidsethos is bij Erik ook echt met de paplepel in gegoten. Hij kan niet stilzitten. Zijn broer Frank ook niet. Erik was altijd aan het werk naast school. Vanaf zijn 12e al. Voor een gulden per uur. Bij tuinderij Sprangers. Hij ging elektrotechniek studeren. En ging dus niet aan de slag bij een tuinderij. Maar mocht hij ooit van werk moeten wisselen zou hij dat wel overwegen. Hij is in ieder geval nog steeds graag buiten. Loopt flink wat kilometers met zijn hond Luna. De relatie met de broers was en is niet slecht. Ronnie en Erik hadden vaker ruzie als jongens. Frank was rustiger: de oudste en de wijste. Het zijn allemaal meer doeners en minder praters.

Jannie en Frank

Jannie komt uit een hecht gezin. Vader was helaas arbeidsongeschikt. Moeder had verschillende baantjes. Er was wel altijd iemand thuis met een kopje thee en een koekje als zij en haar zussen van school, thuis kwamen. Ze heeft een goede band met haar zussen. Ze kletsen heel wat af. Wil niet zeggen dat het nooit botste, maar dat kwam altijd weer goed. Voor Frank was het ook wennen in een meidengezin. Hij werd in het begin gezien als de taxichauffeur van Jannie. Hij bracht Jannie altijd netjes thuis met de auto (vanuit Den Bosch), zodat ze niet met de trein hoefde. Maar al snel werd duidelijk dat hij toch wel heel wat meer was. Jannie trouwde na ongeveer 5 jaar verkering en zij en Frank kregen twee kinderen (Femke 22 jaar en Joris 20 jaar). Erik is ook peetoom van Joris. “Joris toch he?” vraagt hij aan Jannie met een knipoog. Dat is typisch Erik. Een vrije vogel, niet op elke verjaardag van zijn neefjes en nichtjes aanwezig, want hij gaat regelmatig weg. Op reis of naar concerten. Hardrock, blues, alles wat met rock te maken heeft. Maar als hij er is, is het gezellig. En dat is het belangrijkste. Het gaat tenslotte niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

Jannie en Erik hebben ook dingen gedaan samen als families (wintersport, carnaval, op stap in de Ster in Nieuwkuijk). Ze kennen elkaar goed, er wordt niet veel gepraat onderling (geen open boeken), maar het is wel vertrouwd. Het levenspad van Erik was wat hobbeliger dan die van Jannie, maar hij is nu gelukkig getrouwd sinds 2018 met Cindy. En hij heeft twee bonuskinderen (Menno, 20 jaar en Vera, 24 jaar).

Vorige week: Erik en Jannie samen op wintersport. ;)

Erik met zijn vrouw Cindy en de hond.

Jannie met het gezin. Man Frank en kinderen Femke en Joris.

De twee gezinnen bij elkaar. Vlnr: Jannie, Femke, Frank, Cindy, Erik en Joris.

Collega's en werk

Jannie heeft Erik binnengehaald bij Dongen. Zij heeft hem gewezen op de vacature die er was (2016). De verschuiving van taken in zijn werk zag hij als een leuke uitdaging. Erik zat eerst meer in de installatietechniek. Bij de gemeente zit hij meer in het beheer en aansturing. Hij houdt zich bezig met alles wat met techniek te maken heeft in de buitenruimte (VRI’s, evenementenkasten en dergelijke). Zijn ervaring in de installatietechniek is wel fijn hierbij. Jannie is begonnen in 2015 bij de gemeente. Op een werkervaringsplaats bij beleid. Maar na vier maanden werd dat gelukkig een vaste baan. Daarvoor heeft ze 20 jaar bij GFK gewerkt. Helaas moest ze daar weg. Ze is begonnen bij maatschappelijk beleid, daarna verkeer, vervolgens weer bij beleid en nu weer verkeer. Jannie is ook heel actief in de gemeenschap. Tussen de twee banen in heeft ze met twee andere vrouwen Swing-it georganiseerd. En ze is 12 jaar vrijwilliger (secretaris) bij het Oranje comité (organiseren 4 en 5 mei herdenking en Oranjeparkfestival). Daarnaast is ze begeleidster bij de voetbalclub (team van Joris). Ze regelt de kleding, communicatie over wedstrijden, scheidsrechter enzovoort. Ze is ‘one of the boys’. Ook bij de badmintonvereniging regelt ze het een en ander. En ze speelt ook badminton (al 20 jaar in hetzelfde team). Een bezige bij dus. Erik gaat graag naar de evenementen die Jannie (en anderen) organiseert. Hij heeft gevoetbald (hij is op zijn 40e gestopt: “op zijn hoogtepunt”, zoals hij het zelf zegt) met onder andere Harry van Rijswijk en Robin van Laarhoven. Met Robin zat hij in de klas. Robin was en is de huisvriend van het gezin Willemse en werkt ook bij de gemeente Dongen. Toevallig op de vrachtwagen van vader Kees. Er werkt(e) overigens nog meer familie bij de gemeente Dongen van Erik: Fred de Jong (een neef) en Lianne van Opstal (nichtje, maar niet meer werkzaam bij gemeente Dongen). Jannie heeft haar door het werk beter leren kennen. Zo zorgt het werk ook voor verbinding.

Erik vindt zijn werk heerlijk, veel zelfstandigheid en vrijheid. Dat moet ook zo blijven wat hem betreft. Dat neemt niet weg dat hij zelforganisatie niet direct ideaal vindt. Hij mist een soort van coördinator. Jannie ook. Bijvoorbeeld om te zorgen dat zaken niet tussen wal en schip raken en wellicht ook als verbindende factor tussen de teams. En ook voor feedback/sparren. En om zaken die teambreed zijn te regelen. Jannie heeft het ook naar haar zin in haar werk. Zij vindt het contact met de burgers erg leuk en ook de kleine losse projectjes. Bijvoorbeeld fixi-meldingen: mensen worden snel voorzien van een antwoord waar ze iets mee kunnen. Als ze elkaar op familiefeestjes zien, gaat het niet heel vaak over het werk. Frank klaagt er in ieder geval niet over.

Fijn dorp

Jannie komt uit Breda, de stad, maar Dongen is een fijn dorp om in te wonen. Levendig, wordt veel georganiseerd en alle voorzieningen zijn aanwezig. Ze heeft geen heimwee naar de stad. Voor de kinderen is het enige kleine puntje: het openbaar vervoer is niet ideaal. Erik is een geboren en getogen Dongenaar. En wil niet weg. Reizen doet hij overigens wel graag, maar hij wil altijd weer terug naar thuishonk Dongen. Hij heeft ooit drie weken in Breda gewerkt, maar verder altijd in Dongen.

Tevreden

Tevreden mensen dus, zowel op het werk als privé. En ook tevreden met de familie, Ze lopen de deur niet plat bij elkaar, maar als er iets is zijn ze er voor elkaar. Bert van Leeuwen hoeft niet langs te komen.