Wat je kunt doen met een pompoen

(in Dongen)

Geschreven door:

Vivianne Buteijn, met assistenten Tijn en Fos

Tip voor deze herfst: ga naar Leemans Pompoenen

Vaartweg 193, Dongen

Bonustip!

Maak een rondje door het Wilhelminapark om de nieuwe houten beelden te bekijken.

Pompoenen, pompoenen, pompoenen

Als Corona ergens goed voor is geweest, dan toch wel voor de herwaardering van je eigen omgeving. Zo kwam ik er deze zomer al achter dat Pukkemuk – op de dagen dat de zon een beetje meewerkt – qua vakantiegevoel niet onderdoet voor een kampeerplek in (laten we realistisch blijven: Noord-) Frankrijk. En zo trokken wij afgelopen week met net zo veel enthousiasme opnieuw naar de Vaartweg om bij de overbuurman van Pukkemuk: Leemans, pompoenen te gaan spotten.

En pompoenen hebben we gespot! Het is nu nog oranje voor m’n ogen! Al kan dat ook zijn omdat ik onder druk van de kinderen twee grote pompoenen voor Halloween heb meegenomen. Die staan me nu vragend aan te kijken in de tuin wanneer ze uitgesneden worden. Overigens… tip van tante Els (bij Leemans): “als je de pompoenen na het uitsnijden even omspoelt met chloor – wel efkes uitkijken voor de kleren – blijven ze net wat langer goed”. Ik geef m effe door!

Vogelhuisjes van pompoenen

Maar dé tip voor deze herfst(vakantie) is toch om bij Leemans een van de pompoen-workshops te gaan doen. Na een paar enthousiaste mailtjes met Lia hadden wij op woensdagmiddag een workshopje om van gedroogde pompoenen een vogelhuisje te maken. Halloween pompoen uitsnijden kan ook, of lantaarn of bloemstuk maken.

Alle materialen gebruik je van hen, de pompoen krijg je er ook. Stukje pompoencake erbij (kinderen gelijk weer groente gegeten 😉). Kost bijna niks en je hebt echt een gezellige middag. Je werkt met wat hulp van de dames Leemans in een gezellig schuurtje. En na een uurtje of twee heb je wat leuks om mee naar huis te nemen. Plus – in ons geval - een hele kofferbak vol pompoenen, pompoenmerchandise en pompoensoep.

Wíj hadden een heel leuk uitje. Ik mag de vogelhuisjes een dezer dagen ophalen (ze moesten een nachtje drogen), en ik sluit niet uit dat er dan weer een bakje pompoensoep meekomt naar Breda.

Houten beelden Park Vredeoord

Op de heenweg gingen we nog even kijken naar de beelden in park Vredeoord. Sander tipte op Workplace al dat er 10 beelden gemaakt zijn uit de bomen die in 2019 in het park gekapt zijn. Ton Bressers heeft als vrijwilliger ruim 800 uur besteed om deze beelden, die een afspiegeling zijn van het Dongens DNA, te maken. Zo is er een broeder, een non, een turfsteker, maar ook een prins carnaval en een kantklosster. De beelden staan omringd door het groen zowel in park Vredeoord als op het Wilhelminaplein. Wij hebben in ons gezin de goede gewoonte om standbeelden na te doen op vakantiefoto’s. Dat blijkt ook prima te lukken met deze beelden 😉