Familie van Dongen

Veel collega’s halen ze door elkaar, want qua uiterlijk lijken ze op elkaar. Ook qua interesses en de manier waarop ze in het leven staan hebben ze veel overeenkomsten. Dit heeft zelfs geleid tot de oprichting van hun eigen bedrijf ‘SI!’. Over wie gaat dit: Sabine Olie en Iris Hovens.

Studie en loopbaan Sabine werkt bijna 7 jaar in Dongen en Iris 6,5 jaar. Beide werken ze als regievoerder participatiewet bij het team Dongen Werkt. Iris heeft de docentenopleiding afgerond en daarna heeft ze Cultuurwetenschappen gestudeerd. Na de studie heeft ze van alles aangepakt, onder andere bij het UWV en uiteindelijk bij de gemeente Dongen. Sabine heeft Personeelsmanagement gestudeerd, de richting Werving en Selectie gekozen en daarna heeft ze een aantal jaren als recruiter gewerkt. Ook zij heeft bij het UWV gewerkt. Daar kennen ze elkaar van. Dat ze uiteindelijk ook samen in Dongen terecht zijn gekomen is puur toeval. Maar je zou het wellicht ook ‘serendipity’ kunnen noemen. De band, zoals ze die nu met elkaar hebben, is vooral in Dongen opgebloeid.

Links: Iris, Rechts: Sabine

Band Ze werken bij Dongen intensief samen. En het klikt heel goed. Ze versterken elkaar in het werk. Ze hebben sowieso een leuk team. Maar zij zijn met z’n tweeën door de jaren heen wel echt een beetje met elkaar vergroeid. Als er iets is bellen ze elkaar als eerste. Dat is vertrouwd . Hoewel ze veel op elkaar lijken, zijn ze toch ook weer niet helemaal hetzelfde. Ze hebben veel dezelfde interesses en stimuleren elkaar ook daarin. Ze zijn allebei teamcoach en ook Babs (Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand oftewel trouwambtenaar). Maar de manier waarop ze naar dingen kijken kan heel verschillend zijn. Zo is Sabine heel snel, voor Iris soms iets te snel, maar later blijkt vaak dat ze wel een goede kijk heeft op een situatie. Ze botsen ook wel, maar ze kunnen heel veel van elkaar hebben en dat werkt erg goed. Ze vullen elkaar goed aan.

Teamcoach Zoals gezegd, zijn ze zijn allebei teamcoach geworden vorig jaar. Een teamcoach begeleidt een team naar een passende aanpak voor een oplossing van een probleem. Het team komt zelf tot de oplossing, formuleert ook het probleem zelf. De coaches helpen bij het proces daartoe. Bij mij rijst de vraag welke kwaliteiten van de ander ze nu zo geschikt vinden voor de functie van teamcoach. Iris vindt Sabine geschikt als teamcoach, omdat ze heel snel door heeft waar de crux ligt en waarbij zij kan helpen en waarbij de ander juist aan zet is. Ze durft ook de vinger op de zere plek te leggen, maar wel met een open houding en ze weet daar ook de juiste toon bij te raken. Sabine vindt Iris een goede coach, omdat ze heel veel rust uitstraalt, geduld opbrengt en goed haar professionele grenzen bewaakt. Ze heeft een natuurlijk overwicht en Sabine denkt dat als heel prettig ervaren wordt door teams. Ze heeft inmiddels door haar ervaring ook veel mensenkennis. Dat hebben ze allebei wel. Hun dagelijkse werk helpt daar duidelijk in. Ze zijn eigenlijk altijd bezig om mensen weer in beweging te krijgen en slagen daar ook in.

Babs Beide zijn ook Babs. Sabine vindt het leuk dat ze daarbij met heel andere emoties te maken heeft dan in het dagelijkse werk. Uit beide functies halen ze voldoening. Maar in de ene situatie zijn de mensen uit balans en hebben het emotioneel zwaar en bij de andere situatie zijn de mensen blij en draag je bij aan de mooiste dag van hun leven. Ze maken regelmatig leuke of bizarre dingen mee tijdens de ceremonies. Ze kunnen niet alles vertellen, maar een paar anekdotes kunnen ze wel uit de doeken doen. Sabine had een mooie tas, een uniek exemplaar. Al oud en met de jaren steeds mooier geworden. Tijdens een voorgesprek zei op een gegeven moment de ene partner tegen de andere: “waar zit die hond eigenlijk op te kauwen?” Nou, je raadt het al: op de tas van Sabine. Smaakte nog best, ook al was ‘ie oud. En verder herinnert ze ook een bruidspaar die de ringen waren vergeten. Uiteindelijk is alles goed gekomen. Iedereen is getrouwd en Sabine heeft een nieuwe tas gekocht. Iris heeft een huwelijk gesloten van mensen die elkaar op een bijzondere manier leerden kennen. Hij had een grasparkiet te koop via Marktplaats. Zij kwam er op af en de rest is geschiedenis. De parkiet heeft zijn oude baasje nog en een bonusbaasje er bij. Ze heeft ook een keer een huwelijk gesloten samen met een tv-kok. En bij een ander huwelijk kwamen twee hondjes de ringen brengen. Sabine heeft ook een vriendschap overgehouden aan een huwelijk dat ze gesloten heeft. Ze spreekt nu af en toe nog af met het bruidspaar Iris heeft ook collega’s getrouwd en dat is heel bijzonder. Dat blijft een mooie herinnering.

Samen een bedrijf Op een gegeven moment dachten ze. We kunnen ook een eigen bedrijf beginnen als babsen. Ze vinden het heel leuk om te doen en ze kregen steeds meer aanvragen van buiten Dongen. En jammer genoeg, lijken de bruidsparen vooraf vaak te denken dat de kwaliteit minder is van de babsen die in dienst zijn van de gemeente, waarbij dan in de praktijk het tegendeel blijkt.

Hun bedrijf heet Si! Een creatieve naam. Het betekent tenslotte: 'Ja!' en het bestaat uit de eerste letters van hun voornamen. Ze zijn volop bezig met een website en ze bruisen van de ideeën. Uiteraard is de corebusiness: huwelijken sluiten, mensen blij maken. Vooralsnog in Nederland, maar in de toekomst willen ze ook wel naar het buitenland. Trainingen geven voor babsen sluiten ze ook niet uit. Ook ceremoniemeester lijkt hen leuk en uitbreiding naar bijvoorbeeld begrafenissen zou ook kunnen. Ook daarbij kan een mooie ceremonie mensen troost bieden. En waarom mannen (en ook vrouwen) niet helpen bij het huwelijksaanzoek? Een werktitel hebben ze al: vraagjevrouw.nl. Wat opvalt is ook de humor tussen de twee. Dat is duidelijk de smeerolie tussen hen en zou hun bedrijf ook ver kunnen brengen. We horen nog van ze.

Dongen Werkt! Ondertussen hebben ze nog hun “gewone “werk in Dongen waar ze dus nog veel plezier aan leven. Ze vinden hun werk heel leuk omdat het heel afwisselend is en ze heel veel mensen spreken. In Dongen vinden ze het kleinschalige fijn. Het team is klein en weet daardoor goed wat het aan elkaar heeft en ook de werkgevers in Dongen die ze nodig hebben om hun cliënten weer op weg te helpen kennen ze daardoor goed. Door het zelforganiserende team is er ruimte voor creatieve processen. Je krijgt verwantwoordelijkheid en vrijheid om dingen uit te proberen waardoor je in het vak groeit en ook als persoon. Door de verschillende rollen (lief en leed, personeel, ICT etc.) leer je ook veel op andere vlakken. Ook zorgt het voor afwisseling in het werk en hebben we meer externe en interne contacten. Anderzijds zorgen de rollen ook voor extra werk. Ook communicatie tussen teams kan af en toe beter. Wat soms ook lastig is dat er vaak nieuwe gezichten zijn bij het sociaal domein. Dat raakt hun team ook omdat ze samenwerken met het sociaal domein en dan vaak nieuwe mensen moeten leren kennen. Corona speelt daar ook een rol bij, dat blijft lastig.

Het was een leuk gesprek met twee enthousiaste, creatieve dames, die misschien nog wel Nederland gaan veroveren met 'Si!', maar ondertussen ook staan te popelen om jullie team te helpen als je wilt en ook genieten van hun dagelijkse werk, waarbij ze hun cliënten een stapje verder proberen te brengen in het leven.