DONGEN
HET WARME DORP VOL INITIATIEF IN HET HART VAN BRABA
NT

Dongens DNA

Dongen is een prachtige gemeente om in en voor te werken. Een gemeente met zo'n 26.000 inwoners, verdeeld over drie kernen: Dongen, 's Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart. Bruisende kernen, waar we samen met inwoners, ondernemers en verenigingen vanuit ons DNA werken aan de toekomst.


Vincent van Gogh

Dongen is één van de vroegste Nederlandse kunstenaarsdorpen. In de 19e eeuw trokken kunstenaars naar het dorp om de boereninterieurs, boerinnen in klederdracht en ambachtslieden, zoals thuiswevers, schoenmakers en kantklossers, vast te leggen. Vincent van Gogh ontleende zijn inspiratie voor 'de Aardappeleters' zelfs aan een Dongens schilderij.


ECCO Leather

Van oudsher is het dorp bekend vanwege het leerlooien. In het snelstromende riviertje de Donge werden huiden gespoeld en nog altijd zie je looierijcomplexen en oude schoenfabrieken in het straatbeeld. Internationale spelers als ECCO Leather en meubelmerk Montis hebben Dongen tegenwoordig als thuisbasis.

Coca-Cola

Dongen is ook groot geworden met de frisdrankindustrie. In 1949 haalde de familie Van Tuijn de licentie voor het produceren van Coca-Cola naar Nederland. Het familiebedrijf produceerde ook eigen flessen en pallets en in het verlengde daarvan volgde de productie van lopende band systemen. In Dongen staat nu de enige Coca-Cola fabriek van Nederland, met als buurman glasproductent Ardagh Group. Op bedrijventerrein Tichelrijt zijn zijn onder andere Dongen Pallets en Van Uitert (transportsystemen) gevestigd.


Rijk verenigingsleven

Lange tijd woonden en werkten de Broeders en Zusters in Dongen. Zij legden de basis voor goed onderwijs, zorg voor zwakkeren in de samenleving en een rijk verenigingsleven. Van voorschoolse educatie tot tweetalig middelbaar onderwijs: kinderen kunnen hier opgroeien en vriendschappen voor het leven sluiten. De evenementenkalender is dankzij de vele vrijwilligers altijd goed gevuld, bijvoorbeeld met de Lampjesoptocht, de Zomerspelen, het Oranjeparkfestival en DongenIce.

's Gravenmoer

Lang geleden vormde de grens tussen Dongen en 's Gravenmoer de scheidslijn tussen het vroegere katholieke Brabant en het protestantse Holland. Nu staan er eikenhouten palen die de linie markeren en samen een mooie wandel- en fietsroute vormen. Het slagenlandschap, de boerderijen, de eeuwenoude dijkjes en de huizen met bruggetjes geven het dorp 's Gravenmoer een lieflijke uitstraling. Het dorp kent eigen tradities, zoals herauten te paard die op Koningsdag inwoners oproepen om feest te vieren. Of denk aan het kantklossen. De schuine netslag en motieven zoals de boot, het molenwiekje, de knipschaar en het perkinneke zijn wereldberoemd.


Klein-Dongen-Vaart

Klein-Dongen-Vaart kenmerkt zich door het landelijke buitengebied met uitgestrekte weilanden. Hier vind je vooral agrarische bedrijven, veelal met winkels aan huis. Je haalt er de lekkerste streekproducten, zoals tomaten, paprika's, bier en aardbeien. Ook is er alle ruimte voor recreatie.


Meer over het Dongens DNA lees je in dit online magazine. Hierin staat ook hoe zes Dongense bedrijven een deel van het DNA van de gemeente tot leven hebben gebracht in De Cammeleur.

Onze kernwaarden:
Vindingrijk, Initiatief, Warm,
Goed voor elkaar

Feiten & Cijfers

26.000

De gemeente Dongen heeft ruim 26.000 inwoners. Dongen blijft groeien. Veel mensen kiezen er heel bewust voor om in Dongen te komen wonen. Lees hier waarom.

11

In totaal telt de gemeente Dongen maar liefst 11 basisscholen. Bekijk hier welke dat zijn. Dongen heeft ook een middelbare school. Dit is het Cambreur College.

3

Dongen bestaat uit 3 dorpen/kernen: Dongen, 's Gravenmoer, Klein-Dongen-Vaart. Dongen is een middelgrote gemeente in de Regio Hart van Brabant.