Familie van Dongen

Dat we als collega's voor dezelfde organisatie werken met hetzelfde doel is geen verrassing. Maar er zijn collega's die nog meer met elkaar delen. Een huis bijvoorbeeld, of de straat, een hobby of een familieband! Deze week spreken we met collega's en man en vrouw: Ruud en Margreet Jansen. Ruud werkt als adviseur techniek en ontwikkeling en Margreet werkt op De Coolhof als medewerkster bedrijfsbureau openbare ruimte.

Terug in de tijd

Margreet werkt sinds 1984 bij de gemeente. Ruud sinds 1985. Ze kenden elkaar al van de Zomerspelen. Maar toen sloeg de vlam niet over. Daar waren ze nog te jong voor, zoals ze zelf zeggen. Dat gebeurde pas in het gemeentehuis. Margreet was receptioniste/ telefoniste. Ruud werkte bij de buitendienst en studeerde daarnaast. En voor die studie moest hij af en toe naar het gemeentehuis om informatie te vergaren voor zijn opdrachten.

Gaandeweg kwam hij wel steeds vaker in het gemeentehuis, vaker dan nodig. Hij zag Margreet wel zitten. Gezellig, een sociaal dier, veel dingen gemeenschappelijk. Gelukkig was die gedachte wederzijds. Margreet vond (en vindt nog steeds) Ruud een gezellige, sociale, leuke man. Maar pas bij een afscheidsreceptie van het gemeentelijk energiebedrijf (voor de kenners: 't gaspitje) in december 1986 kregen ze verkering. Dat werd destijds op het werk toch apart gevonden, nog niet eens zozeer vanwege het feit dat ze allebei bij het gemeentehuis werkten, maar meer vanwege de verschillende achtergronden qua familie. Met name de oude garde van destijds had daar moeite mee.

Samenwonen en kinderen

Margreet en Ruud trokken zich niet veel aan van andermans mening. In 1987 gingen ze samenwonen (ook niet erg gebruikelijk in die tijd) boven de brandweerkazerne (oude Baan). Dat appartement huurden ze van de gemeente. Ze hebben er goede herinneringen aan. Op dinsdagavond was er altijd oefening van de brandweer. En daarna was het altijd heel gezellig. Bier en bitterballen.

Later (in 1993) zijn ze verhuisd naar de huidige woning aan de Hortastraat. Dit huis (twee onder een kap) hebben ze zelf gebouwd, ook weer samen met een collega, Johan Vos.

Zowel Ruud als Margreet hebben verschillende functies gehad binnen de gemeente. Wel altijd functies waarbij ze inhoudelijk weinig met elkaar te maken hadden. Dit deden ze bewust, zodat ieder z’n eigen dingen had en geen gedoe onderling over het werk.

Volgens de huisgenoten (3 kinderen, waarvan nu nog 1 thuis) praten ze best veel over het werk thuis. Maar ja, ze kennen ook veel collega’s samen en daarnaast komen ze ook nog collega’s, die in Dongen wonen, tegen in het verenigingsleven. Dus zo gaat het al snel over de gemeente.

Ze zijn trots op hun kinderen. Het maatschappelijk belang staat hoog in het vaandel bij de familie Jansen. Ze doen veel vrijwilligerswerk en zijn erg betrokken bij de gemeenschap. En Ruud merkt ook dat het bijdraagt aan bijvoorbeeld sociale vaardigheden van de jongelui, zoals hij de kinderen noemt.

Voor- en nadelen

Dezelfde werkgever hebben heeft ook nadelen. Als een van de twee een wat mindere periode heeft op het werk moet je ervoor waken dat je de ander er niet in mee trekt. Gelukkig komen dit soort periodes niet heel vaak voor.

Een groot voordeel is, als er iets aan de hand is, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Margreet. Ze zijn heel blij met de vele warme reacties en belangstelling van collega’s. Niet alleen voor Margreet, maar ook voor Ruud. Familiefeestjes

Inmiddels werken er best wel wat Jansens bij de gemeente. Iris, hun oudste dochter, maar ook René . Hij is de oudste broer van Ruud. Ook in relatie tot hen waken beide er voor dat de raakvlakken qua werk beperkt worden en dat privé en werk gescheiden zijn. Op familiefeestjes gaat het zelden over het werk.

Den Hamse Bok

Wat ze allebei een beetje missen in vergelijking met vroeger is spontaniteit, zoals een borrel pakken bij Den Hamse Bok. Nu gebeurt het nog wel (buiten corona), maar vaak met hetzelfde 'oude' clubje. De meeste mensen gaan nu naar huis na een werkdag. Dus, wie zin heeft en als het weer mag, ga gezellig een keer mee voor een borrelbij Den Hamse Bok.

Vrije tijd

Ondanks dat ze samen dezelfde werkgever hebben, zijn ze elkaar in de vrije tijd absoluut niet beu. Ze reizen graag. Zeven weken samen in een camper door Nieuw-Zeeland gaat prima. Duiken vinden ze ook geweldig. Er zijn zelfs plannen om met collega’s te gaan duiken in het voorjaar. Nu zien ze elkaar noodgedwongen veel. Allebei werken ze thuis en zelfs dat bevalt prima. Kortom: een tevreden stel dat het al jaren naar hun zin heeft bij de gemeente Dongen.