In het bos met Jos

Jos heeft team KLETS! al twee keer de schitterende natuur in onze regio laten zien. Helaas heeft niet alles de uitzending gehaald. In KLETS! Magazine delen we de locaties, de routes en de nog niet gedeelde verhalen.

De Duiventoren

De Duiventoren is een gebied gelegen in gemeente Gilze en Rijen, net aan de overkant van het Wilhelminakanaal. In de uitzending van KLETS! ging het al over de naam van het natuurgebied, tweehuizige bomen, de vliegenzwam en vonden we zelfs sporen van herten in de akker.

De Duiventoren is een prachtig bosrijk natuurgebied dat bestaat uit twee delen. Aan de noordkant richting het Wilhelminakanaal ligt een stuifzandgebied dat bekendstaat als 'de Woeste Zee'. Aan de zuidkant richting de weilanden rondom Steenoven ligt 'het Moerken'. Het Moerken heeft zijn naam te danken aan de turfwinning die hier tussen 1600 en 1800 plaats gevonden heeft. Het gebied bestaat uit een mooie variatie van loofbomen en naaldbomen en variert van dichtbegroeid tot aan open stukken bos. Het is zeker de moeite waard om op een vrije dag dit gebied te verkennen. Vanuit het gemeentehuis in Dongen is het slechts 10 minuten rijden met de auto, parkeerplekken kun je vinden aan de Moerkensdreef (Dorst). Fijn om te weten: Honden mogen in 'de Woeste Zee' vrijuit rondlopen en hoeven niet aan de lijn.

Smokkelroute Strijbeek

Voor de Kerstaflevering van KLETS! heeft Jos ons meegenomen naar de smokkelroute in Strijbeek. De Goudberg is een klein maar uniek stukje natuur, ingeklemd tussen de Strijbeekse Heide, en de Strijbeekse Beek, welke laatste de Nederlands-Belgische grens vormt. Vroeger werd er genoeg handelswaar gesmokkeld door deze uitgestrekte bossen en heide. Vanaf de parkeerplaats van het Smokkelaartje in Strijbeek zijn er verschillende routes van 5 tot 11 kilometer. Tijdens de wandeling loop je door bosrijk gebied met vennen, heide en weilanden.

De slag bij Strijbeek

Een van de verhalen die uit de tweede aflevering is gelaten is de slag bij Strijbeek. In de oorlogswinter van 1813 - 1814 vocht een leger van geallieerden uit Zweden, Groot-Britannië, Hessen, Würterbergern, Saksen, Pruisen en Rusland tegen de keizerlijke garde van Napoleon. De slag vond plaats rondom de bevroren Strijbeeksche Beek, die toen der tijd een veel hogere waterstand had, waardoor verschillende soldaten en paarden verdronken toen ze door het ijs zakte. De slag bij Strijbeek maakte onderdeel uit van een groot aantal slagen aan het einde van Napoleon's heerschappij. In het gebied ligt ter herinnering een grote steen met de volgende tekst:

'over zijn grenzen reikt macht naar al meer voert vechters van ver naar vreemd land belangen langs lansen betwist kleuren een beek en zijn beemden in strijd'

Wandelen

Wil je zelf de natuur in het grensgebied van Nederland en België rondom Strijbeek verkennen. Je kunt vertrekken vanaf Goudbergseweg 8, 4856 AD Strijbeek en kiezen uit de verschillende routes.