In het bos met Jos

Zonder Jos

(en ook niet in het bos)

Vivianne en Mariƫlle wandelen het Broederpad in Dongen.

De route

Tijdens de route van het broederpad ontmoet je het verleden in het heden en maak je kennis met de Broeders van Dongen. Je hebt zelf de keuze uit een korte route (4 km) of de lange route (7 km). De route start op het Europaplein. Vanuit daar loop je via Glorieux het prachtige park in. Volg de bordjes Broederpad en je ziet vanzelf langs de route de informatieborden staan. Tip van de wandelaars: houd de kaart erbij en niet te veel kletsen tussendoor, dan komt het goed.

Het Broederpad

De Broeders behoren tot de katholieke congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Deze is in 1830 gesticht door priester Glorieux. In 1892 komen de Broeders vanuit het Belgische Ronse naar Dongen. Ze bruisen van de activiteit en bouwen tal van vestigingen. Niet alleen in Dongen, maar ook in heel Nederland en zelfs in verre werelddelen. Door de inspanningen van de Broeders, groeit Dongen uit tot een onderwijscentrum met bovenregionale aantrekkingskracht.

Wie onderwijzer wil worden, kan hier het vak leren. Ook staan de Broeders aan de wieg van een zorgzame samenleving en een rijk sportief en cultureel verenigingsleven in Dongen. In 2009 trekken de Broeders zich terug uit Dongen. Na een verbintenis van 117 jaar verhuizen de laatste Broeders naar Broederhuis Depoorter in Eindhoven.

Uit grote dankbaarheid en enorme waardering voor het werk van de Broeders, heeft het bestuur van de gemeente Dongen besloten tot de aanleg van dit Broederpad. Het is een historische wandelroute geworden die je langs alle plaatsen leidt, waar de Broeders in Dongen actief zijn geweest. Wijkraad West 1 en Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen werkten gepassioneerd mee aan de realisatie van deze tastbare herinnering. De Broeders stelden hun (foto)archief beschikbaar. Het broederpad is in 2013 geopend.

Deze historische wandeling is mogelijk gemaakt door Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen. In samenwerking met: Wijkraad West 1, archief Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, team Communicatie gemeente Dongen.