9 tips voor een leuke zomer in Dongen

Bijna zomervakantie en wat zijn jouw plannen? Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart hebben verrassend veel te bieden. En dat weet lang niet iedereen. Omdat we best wat nieuwe collega’s hebben gekregen, hebben we de leukste tips verzameld. Zo leer je de gemeente Dongen eens op een andere manier kennen. Veel plezier!

1. Fietsroutes Leer en FOOD

De natuur is nu op zijn mooist en recreatieondernemers verwelkomen je met open armen. Alle reden om er met de fiets op uit te trekken. Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat biedt leuke routes die ook door Dongen gaan. Zo zijn er twee door het leer- en schoenengebied van De Langstraat. Al eeuwenlang is deze regio de verzamelplaats voor alles op het gebied van schoen en leer. Tijdens de routes door Dongen, Loon op Zand, Kaatsheuvel, Waalwijk en Drunen leer je onder andere tassenmakers, leerreparateurs en (voormalige) leerlooiers kennen.

Of fiets bijvoorbeeld de FOOD-routes en maak kennis met zestien lokale food-ondernemers, die op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een gezonde wereld. Op de locaties vind je een QR-code voor een video, waardoor je een kijkje achter de deur krijgt. Er is een westelijke route van Dongen tot Loon op Zand en een oostelijke route van Waalwijk tot Heusden. De routes kun je gratis downloaden

2. Ravotten bij Pukkemuk

Bij recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen-Vaart zijn kinderen tot en met twaalf jaar welkom. In het sprookjesbos beleef je het boerenleven, je kunt er ravotten en varen, afkoelen in de water splash en met dieren knuffelen. Ook is er binnen een grote speeltuin. Ouders kunnen op het terras genieten van een hapje en een drankje. Krijg je er geen genoeg van? Blijf dan slapen op de camping!

3. Zorgeloze Zomer Quiz

Even de hersenen laten kraken? Stichting Donckhuys organiseert in samenwerking met kwisjes.com de ‘Zorgeloze Zomer Quiz’ in de theaterzaal van De Cammeleur op vrijdagavond 30 juli. Samen met je team ga je in acht, soms pittige, rondes strijden voor de winst. Uiteraard vallen daarbij leuke prijsjes te winnen. Je team mag uit maximaal 4 spelers bestaan. Kosten deelname: € 10,00 per team. Geef je teamnaam voor 26 juli door via info@donckhuys.nl. Vergeet de tickets niet online te kopen.

4. Franse sferen in 's Gravenmoer

Fruitbomen tot zover het oog reikt en af en toe een picknickbank waar je even kunt uitrusten. In Boomgaard Lisboa in ’s Gravenmoer waan je je in Frankrijk. In het winkeltje wordt zelfgemaakte appel- en perensap, wijn, appelstroop en kersverse jam verkocht. Afhankelijk van het seizoen verkopen de eigenaren de milieubewust geteelde fruitoogst, zoals appels, peren, kersen, pruimen, bramen en rode en zwarte bessen. Elke vrijdag en zaterdag is de winkel open. Echt een aanrader!

5. Genieten op z'n Dongens

De naam van dit restaurant zegt het eigenlijk al… En genieten doe je zeker bij Dongens Genieten. Ze serveren voornamelijk streekproducten in de vorm van een heerlijke proeverij á la carte. Er zijn ook handige thuiskookpakketten mét instructiefilmpjes van chef-kok Jeroen beschikbaar.

De naastgelegen Eetwinkel met Dongense producten is elke vrijdag tot en met zondag open van 10.00 tot 17.00 uur.

6. Bier proeven op het platteland

Laat je verrassen tijdens een bierproeverij bij OPENER bier in Dongen onder leiding van echte bierspecialisten. De brouwende biersommeliers diepen speciaal bier uit en gaan in op biertypen, smaken, ingrediënten en het brouwproces tijdens een leuke en interactieve proefsessie. Dit temidden van de brouwketels in het proeflokaal van de brouwerij. Teamuitje, bierquiz, vergadering of juist je vrijgezellenfeest of trouwerij organiseren? Alles kan. Er is regelmatig een vrije-inloop-vrijdagmiddagborrel op het landelijke terras. Houd daarvoor de website en Facebook in de gaten.

7. Kronkelpad

Het kronkelpad is een fiets- en wandelpad dat de Wielstraat in ’s Gravenmoer en de ’s Gravenmoerseweg in Waspik verbindt. De entree ligt een beetje verscholen, maar als je goed op het straatnaambordje let, moet het goedkomen. Halverwege ligt een prachtige theetuin, de Lage Brug. Als de ophaalbrug naar beneden is, is de theetuin open. Tip: de huisgemaakte wafels met aardbeien en slagroom.

8. Stuifduinen in Dongen

Ingang onder andere via de Duiventorenbaan.

De Loonse en Drunense duinen in het klein. Zo wordt de Duiventoren ook wel genoemd vanwege de stuifduinen die samen de Woeste Zee heten. Het natuurgebied ligt ten zuidwesten van Dongen en strekt zich uit tot op het grondgebied van Rijen en Oosterhout. Het terrein is in bezit van Staatsbosbeheer. Of het gebied genoemd is naar Willem van Duivenvoorde (eigenaar in de 14e eeuw) of naar de duiventoren, die omstreeks 1600 bij een pachtboerderij van het Kasteel van Dongen stond? Niemand weet het zeker. Feit is wel dat je er tegenwoordig heerlijk kunt wandelen, fietsen, spelen en picknicken.

9. Ecologische verbindingszone

Ingang onder andere via de Beljaartlaan en de Procureurweg in Dongen.

Ten noorden van Dongen ligt de ecologische verbindingszone (EVZ). Dit is een leef- en trekgebied voor amfibieën, vleermuizen, dagvlinders, libellen en kleine zoogdieren. En dankzij een kilometerslang fiets- en wandelpad kun je al dit moois van dichtbij bekijken. Halverwege de EVZ vind je Beljaart Buiten; een natuurlijke speeltuin voor jong en oud.

Meer tips over Dongen en omgeving: