Familie van Dongen

Dat we als collega's voor dezelfde organisatie werken met hetzelfde doel is geen verrassing. Maar er zijn collega's die nog meer met elkaar delen. Een huis bijvoorbeeld, of de straat, een hobby of een familieband!

Hoe bijzonder is het als je eigen zoon ook je collega is? Best bijzonder en ook heel erg leuk, blijkt uit het gesprek met Paul en Jannick van Hulten. Paul werkt als chauffeur op de knijperwagen in combinatie met kantoorwerk. Zoon Jannick werkt op zaterdag op de milieustraat.

De Knijperwagen

Paul werkt al 16 jaar bij de gemeente Dongen. Daarvoor was hij chauffeur bij een wegenbouwbedrijf in Dongen: Van Leijden. Zijn werk bestond uit laden en lossen en materiaalvervoer.

Hij is begonnen bij de gemeente Dongen als chauffeur op de vrachtwagen (’s middags) en belader op de vuilniswagen (’s morgens). Daarna was hij een aantal jaren chauffeur op de knijperwagen. De knijperwagen? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Dat blijkt dus de vrachtwagen te zijn met de kraan erop (de knijper). Best logisch.

Nu rijdt Paul nog steeds op 'De Knijperwagen'. Maar aangevuld met kantoorwerk. Meer de beleidskant. Paul heeft een loopbaantraject gevolgd en daar kwam uit dat hij ook de beleidskant op zou willen. Jannick was daar best verbaasd over, dacht dat dat niets voor zijn vader zou zijn. Zijn vader is meer type voor buiten, dacht hij. Paul zelf was niet verbaasd over de uitkomst. Hij vindt veel leuk en veel interessant. En de combinatie die hij nu heeft van buiten en binnen vindt hij heel fijn.

Alles viel mooi op zijn plaats, want er werd uitgebreid op kantoor van de buitendienst en de vacature was perfect voor Paul. Hij is begonnen met 8 uur en zit nu 16 uur op kantoor. Samen met onder andere Peter, René, Jim, Margreet, Matty en Marly. Gezellig. En ook mooi om betrokken te zijn bij zowel beleid als uitvoering.

Coördinator en zelforganisatie

Naast het werk op de knijperwagen en kantoor is er ook seizoensgebonden werk: strooien in de winter. Ook superleuk. Je gaat de weg op als er nog niemand op is geweest, alles er nog ongerept bij ligt en je hebt een mooi uitzicht. Inmiddels is Paul coördinator geworden, net als Fred de Jong. De coördinator bepaalt wanneer er gestrooid gaat worden en belt de mensen uit bed (stiekem ook best leuk ;) ).

Kortom: Paul is tevreden bij de gemeente Dongen. Wat betreft de veranderingen van de laatste 2 jaar: daarover is Paul over het algemeen wel positief. Er is veel verbeterd de laatste tijd. De sfeer onderling is goed. De buitendienst is meer een eenheid geworden. En zelf heeft hij kansen gekregen om andere dingen te doen. Maar hij vindt ook dat niet alles goed past in het model van zelforganisatie. Daar moet wel oog voor blijven.

Opleiding Sport & Bewegen

Jannick (19) doet de opleiding Sport & Bewegen, keuzedeel: bewegingsagoog. Een bewegingsagoog is iemand die zich bezighoudt met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van een sport- en bewegingsaanbod voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. De begeleiding is gericht op het activeren en optimaliseren van het bewegingsgedrag en de bewegingsvaardigheid. Het kan hierbij gaan om individuele begeleiding of groepstherapie.

Jannick Loopt nu stage bij Amarant in Tilburg. Hij verzorgt de sportlessen voor de cliënten, die middel en zwaar beperkt zijn. Volgend jaar gaat hij lessen geven bij SBO het Zilverlicht, voor licht verstandelijk beperkten, maar hij kan ook later de revalidatie in. Wat het precies gaat worden, weet hij nog niet. Maar hij heeft een mooie toekomst voor zich.

Bijbaantje

Hij leert heel veel van zijn studie en zijn stages, maar ook van zijn bijbaantjes. Zo heeft hij in Het Loonsche Land, één van de hotels bij de Efteling, gewerkt. Maar door corona had hij geen werk meer. Hij werkte in de horeca en dat lag allemaal stil tijdens de lockdown. Dit werd dan ook het moment dat de paden van vader en zoon, qua werk, elkaar kruisten.

Jannick hoorde dat er een baantje vrij kwam in de Milieustraat, om de week op zaterdag. Ideaal, want hij voetbalt op zondag. Het werken bij de milieustraat bevalt hem heel goed. Leuke sfeer. Het merendeel van de collega’s is ouder dan hij, maar het zijn superleuke mensen. Hij vindt het helemaal top om met zijn vader te werken. Hij werkt niet elke dag met hem samen, maar wel af en toe. En het is ook makkelijk dat, als hij vragen heeft, hij die meteen aan zijn vader kan stellen. En verder is het gewoon heel erg leuk om de werkomgeving van zijn vader te leren kennen en mee te maken. Paul vindt het ook heel leuk. Het is harstikke leuk om Jannick bezig te zien. Hoewel Paul een man van weinig woorden is, zien we hem glimmen van trots. Jannick heeft een contract voor 1 jaar (sinds 1 april van dit jaar). Hij heeft nog geen wisselwerkdag gehad. Maar dat komt nog wel. Hij moet toch een keer op 'De Knijperwagen' gezeten hebben.

Gezin Van Hulten

Paul komt oorspronkelijk uit Waalwijk, maar hij en zijn vrouw Bianca, waren in 1992 op zoek naar een huis. Hoewel de makelaar had geadviseerd om vooral rond te kijken, kochten ze het eerste huis dat ze zagen. In Dongen. Een beetje op zijn Pauls: goed is goed. In dit huis wonen ze dus al bijna dertig jaar met veel plezier. Jannick is geboren en getogen in Dongen. Nou ja, geboren in Tilburg, in het ziekenhuis, maar voor de rest: een echte Dongenaar. Hij voelt zich helemaal thuis in Dongen. Zoals Paul ook zegt: er is een groot verenigingsleven in Dongen en een gevoel van saamhorigheid. Jannick heeft een zus, Romy. Hij heeft al van kleins af aan een hele goede band met haar. Ze doen veel dingen samen. En het is altijd gezellig. Dat geldt voor het hele gezin. Ze zijn heel close en heel open. Als er overdag iets gebeurt, ligt het ‘s avonds op de eettafel. Jannick heeft ook een vriendin, het buurmeisje, met wie hij al vanaf de basisschool bevriend is. Zij zit ook regelmatig aan diezelfde eettafel en is helemaal opgenomen binnen het gezin Van Hulten. En ook de Dongense tradities gaan niet aan dit huis voorbij. Zowel Jannick als Romy zijn leider bij de Zomerspelen. Jammer genoeg is dat door Corona niet doorgegaan vorig jaar. Maar dit jaar zijn ze er helemaal klaar voor. Thema: boerderij.

Paul houdt van de stoere actieve sporten net als Yannick en Romy: surfen, motorrijden, skydiven, klimmen (klimbos), formule 1 (kijken wel te verstaan).

Moeder Bianca zit ook bij het gesprek: ze is kei-trots op haar gezin. Zij en Yannick lijken heel veel op elkaar qua karakter: enthousiast, druk, heel sociaal. Die eigenschappen heeft Paul ook, maar hij trekt zich minder aan van wat een ander zegt, trekt meer zijn eigen plan. Romy heeft dat ook. En als de kinderen iets doen wat wat minder is ligt dat natuurlijk aan vaders kant : )

Thuis in Dongen

Ze willen niet meer terug naar Waalwijk. Ze voelen zich helemaal thuis in Dongen. Als inwoners van Dongen zijn ze eigenlijk ook wel tevreden. Er is alles. Hoog voorzieningenniveau. School, winkels, sport. Het enige wat nog zorgen baart is de woningmarkt voor starters. Jannick en Romy zouden graag in Dongen blijven wonen. Ze zijn hier opgegroeid en willen hier ook oud worden.

Generatiekloof?

Van een generatiekloof is er niet echt sprake tussen Jannick en Paul: “Papa is soms zelf nog een kind”. En met deze legendarische woorden hebben we ons gesprek afgerond. Een leuk en interessant gesprek, waarbij we een mooi inkijkje hebben gekregen in het leven van Paul en Jannick.